Op deze pagina vind je de verhalen van meerdere bewoners uit Hoogeveen wiens huis door Woningbouwcorporatie Woonconcept uit Meppel in 2020 is gerenoveerd tot Nul-Op-de-Meter woning. Klik hieronder door op de ervaringsverhalen van Lambert, Harry en Adelien. De verhalen illustreren stuk voor stuk dat bij huidige verduurzaming de sociale factor leefbaarheid een ondergeschoven waarde dreigt te worden in de sociale huursector.

Lambert

Het verhaal van Lambert is schrijnend. Dankzij de NOM renovatie zat Lambert de afgelopen twee jaar met een groot gat in zijn achtertuin, niet werkende elektriciteit in zijn schuur, piepend geluid van de ventilatie waardoor slapen moeilijk ging. Bovenal zit Lambert sinds de renovatie met een ernstig gevoel van miskenning. Hij werd maar niet gehoord door de woningbouwvereniging.

Harry

Harry krijgt hoofdpijn van de woning als hij zijn ramen van zijn nul-op-de-meter woning niet open heeft staan. Hij krijgt ook al jaren zijn huis niet meer goed verwarmd. Helaas verandert er ook voor hem helaas niets aan de situatie door het melden van zijn klachten bij de woningbouwvereniging. Het lijkt er op dat er iets met de systemen mis is maar dat ze dat niet willen erkennen en ook niet kunnen oplossen. Ondertussen gaat Harry door met zelf ontwikkelde kunstgrepen in zijn woning. Maar na 60 jaar trouw de huur te hebben betaald verwachtte hij wel wat anders na het meewerken aan deze renovatie.

Adelien

heeft zich noodgedwongen ontwikkeld tot een voorvechtster van rechten voor huurders van verduurzaamde huurwoningen. Adelien klaagde sinds de oplevering van haar nul-op-de-meter gerenoveerde huurwoning in 2020 over verschillende gezondheidsklachten. Ze voelt zich niet serieus genomen in haar klachten door woningcorporatie Woonconcept. Ze ontdekte dat er vele buren zijn met gelijkende ervaringen. Je kunt nu alvast haar oproep lezen voor ondersteuning in haar strijd voor rechtvaardigheid. Adelien verwacht dat haar strijd ook anderen gaat helpen om weer gezond en comfortabel in hun eigen huurwoning te kunnen wonen.